Nyheter

Så vet du att det är dags att åka på spa

Trött och sliten eller kanske stressad och grinig? Det finns många tecken på att det är dags för dig att varva ner och slappna av. En del tecken är väl synliga, andra tycker om att gömma sig lite.

Vi ska undersöka några utmattningstecken lite noggrannare och ta reda på om just du behöver ta det lite lugnare. Och vad är väl ett bättre botemedel är en weekend på spa?

Om du skulle känna dig sugen på en riktigt härlig spaweekend efter att du läst vår artikel, kan vi glädja dig med att TrueStory.se har massvis av erbjudanden och rabatter på spabehandlingar och minisemestrar.

Du blir sjuk ofta

Att stress och diverse sjukdomar hänger ihop är känt sedan länge. Trötthet och stress leder ofta till hormonella obalanser, inflammatoriska sjukdomar, psykiska besvär och viktproblem. Om du känner igen något av detta kan det alltså vara dags att åka på en minisemester.

Långvarig stress har visat sig ha negativa effekter på kroppens immunförsvar, så det kan vara läge att se över stressnivåerna även vid återkommande förkylningar.

Att ladda batterierna på ett spa kan snabbt göra underverk för hela kroppen. Du blir inte bara kroppsligt piggare utan kommer också att märka stor skillnad i ditt psykiska välmående. Säg farväl till ångest, minnesproblem och kronisk trötthet.

Du lider av sömnsvårigheter

Ett av de första – och största – tecknen på stress och oro är dålig sömn. När vi inte klarar av att varva ner som vi ska blir det ofta att vi ligger och oroar oss i sängen. Även om det inte är något särskilt vi tänker på, brukar stress ofta orsaka insomningsbesvär, för tidigt och osammanhängande sömn.

Sömnbrist är ett relativt stort problem eftersom sömnen styr många kroppsliga processer. Brist på sömn kan till exempel orsaka övervikt, högt blodtryck och blodsocker, samt humörsvängningar.

Det gäller alltså att fixa till sömnen så fort som möjligt – till exempel genom att skämma bort dig själv på en spaanläggning någonstans i vårt vackra land.

Du har fått sämre korttidsminne

Ett mycket tydligt tecken på stress är att minnet försämras. Du glömmer bort var du har lagt nycklarna, missar favoritprogrammet på TV och köper inte alls de varor du behöver i affären.

Att minnet försämras vid framförallt långvarig stress är tätt sammankopplat med sömnbristen. När vi sover återställs och städas nämligen hjärnan ur, genom att slaggprodukter försvinner och onödig information raderas.

Vid sömnbrist och andra stressymptom försämras hjärnans återhämtning. Vi får inte alls den rensning som behövs varje natt, och hjärnan får svårt att skilja på vilken information som är viktig och vad som bör raderas. Det säger alltså sig självt att dålig sömn ger dåligt minne.

Så om du känner att minnet inte är riktigt som det ska, är det dags att fundera på en mysig och avkopplande helg på spa eller en kurort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *