Nyheter Reser

Att flytta till Skandinavien

De länder som räknas in i Skandinavien är Sverige, Norge och Danmark. Beroende på vilket land det är man är bosatt i innan man kommer till Skandinavien är det lite olika regler som gäller, så det första som bör göras är att kolla upp vad som gäller med uppehållstillstånd, visum och liknande. När man ansökt om alla papper som behövs och andra myndighetsgrejer är det dags att hitta en bostad att bosätta sig i. Det går antingen att hyra eller köpa bostäder i form av lägenheter, hus, kontorsbyggnader, källarförråd, fritidshus, sommarstugor, husvagnar eller vilken bostadsform man nu föredrar.

När man flyttat in i sin nya bostad kan det vara bra att ha en stege. Du kan köpa den på nätet från Stegfabriken.se . Detta oavsett vilken slags bostad man bor i: Om man bor i hus är det bra att ha för att kunna klättra upp på taket, och om man bor i lägenhet kan det vara bra att ha för att hänga upp tavlor på väggarna. Om man bor långt ner i en lägenhetsbyggnad kan det dessutom vara tacksamt om det skulle börja brinna i lägenheten och man behöver fly ifrån den, då kan man bara hiva ut stegen genom sitt fönster och klättra ut! Stegar finns att köpa på de flesta byggaffärer och om man vill ha mindre varianter av stegar kan det även finnas i leksaksaffärer.

När man fixat med detta finns det olika saker man kan göra i landet. Det finns bland annat bibliotek, vilket är en form av allmänning, där man kan låna böcker, filmer, skivor, spel och leksaker i utbyte mot ett så kallat bibliotekskort, vilket är ett kort man får gratis av biblioteket. Det finns även många parker att hänga i och i de flesta städer finns det även skog. I Sverige finns allemansrätten, vilket är en lag som säger att det är tillåtet att gå på all mark i hela landet så länge den inte är uttryckligen utmärkt som ”privat område, tillträde förbjudet” (vilket oftast bara är folks trädgårdar). I skogarna kan man plocka blåbär och svamp och bygga kojor. Vid alla kuststäder finns det dessutom obegränsad tillgång till hav och bad.

Det finns bra förbindelser med tåg och buss över hela landet (och båt till Gotland och diverse andra småöar). I vissa städer har kollektivtrafiken nolltaxa, vilket innebär att den är helt betalad genom skattemedel och gör så varje privatperson kan åka omkring hur mycket de vill utan att aktivt behöva betala några bussbiljetter eller böter när man inte har biljett. Om man befinner sig i Malmö går det även att planka på kollektivtrafiken, framför allt buss 5 som går en linje mellan förort och rikemansområde.

På somrarna är det ganska fint i landet och det går att smyga omkring på jordgubbsåkrar och äta jordgubbar, klappa får, baka muffins, klättra upp på berg och kolla på utsikt över havet eller cykla omkring mellan närliggande städer. Resten av året är det mest kallt, som tur är finns Oatlys chokladmjölk som går att överkonsumera i hårda tider som den skandinaviska vintern. I norr är det mer snö och kyla än i söder där det mest är slask. Så om man gillar sånt är Skandinavien ett utmärkt ställe att befinna sig på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *