Destinationer Kultur Nyheter Reser

Sverige på 80-talet och dess generation

Svart eller vitt.
Och absolut inget däremellan.
Den typiske svenske 80-talisten beskrivs som militant, politiskt korrekt, bortskämd och individualistisk.
– Allt ska problematiseras, det ska gnällas och argumenteras, vilket kan tyckas vara ganska så tråkigt för en generation.
Enligt flera svenska och utländska generationsforskare är 80-talisternas beteende en konsekvens av att de curlades som små – och tidigt lärde sig att få sin vilja igenom.
Sverige mådde dessutom oförskämt bra och rankades som ett av världens bästa länder att bo i under 80-talisternas första levnadsår.
Kampen för jämlikhet hade resulterat i att barn fick uppleva närvarande fäder i högre utsträckning än tidigare generationer. Det blev också viktigare att lyssna på barns tankar och viljor. I stället för att vara en liten individ som fick finna sig i vad mamma och pappa bestämde gavs 80-talisten möjlighet att ifrågasätta sina föräldrar.
Berlinmuren rivs precis i slutet av decenniet och påverkade svenskarna;
På dagis runt om i Sverige förbjöds krigslekar – socialrealismens tid var förbi och hänsyn skulle nu tas till barnens behov, inte de vuxnas.
I stället för att behöva plåga sig igenom skrämmande tv-program som ”Vilse i pannkakan” kunde 80-talistbarnen gotta sig i tecknad lyx, som Fragglarna och Smurfarna. Och när skolan kommunaliserades 1990 blev de den första generationen som fritt kunde välja skola utifrån intressen.
Men allt var naturligtvis inte guld och gröna skogar. När finanskrisen, chockräntorna och aids-mörkret svepte in över Sverige under 90-talet förändrades verkligheten. Men till skillnad från den anpassningsbara 70-talisten hade 80-talisten matats med ett helt annat självförtroende och red ur stormen genom att utveckla en driftighet och idérikedom som tidigare generationer inte varit i närheten av.
80-talisterna blev också den första generationen som nätverkade, diskuterade och marknadsförde sig – på nätet. En stor och viktig fråga för den här generationen är hur vi ska kunna rädda miljön.

Hälsa, veganism, ekologiskt, närodlat och second hand-shopping har sina storkonsumenter bland 80-talisterna. Om du vill tillbringa en dag i Sverige som tillbaka i 80 besök besöka 80 tals kläder och dräkter.
Några ledord för 80-talisterna:
• Ifrågasätter auktoriteter
• Vill ha roligt på jobbet
• Nätverkare
• Individualister
Den 23 mars 1980 går svenskarna till vallokalen för att rösta om kärnkraften.
Linje 2 som går till val på ”successiv avveckling” vinner – till vänster- och miljösvenskarnas förtret.
Så inleds ett av historiens märkligaste decennier – där mode, popmusik och tekniska prylar förgyller människors vardag samtidigt som statsministern mördas och Berlinmuren faller.
I Sverige märks det osäkra politiska läget när en sovjetisk u-båt styr upp på ett grund strax utanför flottbasen i Karlskrona.
Men i mitten av 80-talet händer något.
Reformvänlige Michail Gorbatjov väljs till ordförande för Sovjetunionens kommunistparti. En politisk avspänningsera börjar och kalla kriget tycks äntligen gå mot sitt slut.
Samtidigt börjar människor i väst få det bättre – efter en flera år lång lågkonjunktur.
Det är nu det ”Glada 80-talet” börjar, andra halvan av decenniet präglas av optimism och framtidstro.
Tekniska prylar som bakmaskinen, videon, freestylen och yuppienallen känns moderna och fräscha, och finns snart i varje svenskt hem.
Det bruna 70-talet är definitivt över. Under andra halvan av 80-talet klär vi oss också annorlunda. Pudelpermanent, axelvaddar och Levis 501:or blir hett. Vi är fria, vi lyssnar på Michael Jackson och vi skiter i politik.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *