Destinationer Nyheter Reser

Reseguide Kiruna

Det Svenska Lappland är som att stiga in i en ny värld – och ändå inte. Norrskensvandring, hundslädar och Samer. Samer som håller koll på sina renar med hjälp av mobiltelefoner och snöskotrar.

Kiruna är speciellt på många sätt. När man är så långt norrut i Sverige så har du midnattsol på sommaren och på vintern blir det knappas ljust alls. Vad några timmars bilfärd kan göra. Därför beror den typ av resa du väljer kanske i första hand på om du väljer att åka till Kiruna på sommaren eller på vintern, men det kanske är på vintern som man ska åka om man vill uppleva det som Kiruna är mest känt för.

Åker du på vintern är ett besök på Ishotellet ett måste. Det är nästan 1,7 mil från Kiruna stad, men om man inte väljer att bo på hotellet, så finns utflykter man kan göra med olika färdmedel. Klassiska längdskidor är ett sätt, snöskoter ett annat.

Se även till att du får ta del av den Samiska kulturen när du har begett dig så långt norrut. Samerna är Sveriges ursprungsfolk och har sin egen kultur, sitt eget språk och sedvänjor.

De flesta som beger sig norrut på vintern jagar norrskenet. Detta otroliga fenomen är som bäst när det är kallt och stjärnklart och man får då skåda ett otroligt skådespel. Väldens bästa plats att uppleva norrskenet är i Abisko, inte långt ifrån Kiruna stad.

På sommarhalvåret får man uppleva midnattsolen, fantastiskt fiske och naturupplevelser. Kirunagruvan ligger en halv kilometer under jorden och detta är världens största underjordgruva. Här finns utställningar, multimediarum, filmsal, demonstrationsgruva och cafe. Studiebesöket börjar med en bussresa 540 meter ner och här berättar guider sedan om historien bakom gruvan och sen vidare om samhällets och företagets utveckling och framtid. Väl värt ett besök.

När det gäller boende så finns så klart Ishotellet, men det beror på vad du vill ha ut av din vistelse. Det finns stugor att hyra, men även hotell eller vandrarhem. Du behöver inte heller gå hungrig. Det finns många olika restauranger att välja emellan. SpiS Mat & Dryck är det senaste tillskottet och har fått väldigt bra recensioner av Tripadvisor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *