Destinationer Kultur Nyheter Reser

Vinprovning i Skåne

För vinälskare så finns det många fina vingårdar att besöka i Skåne. Man kan ta en guidad tur, boka in en vinprovning och handla i de små butikerna. En del vingårdar erbjuder även mat och logi. Sverige blev officiellt ett vinland år 1999 och då öppnades möjligheterna att starta vingård i Sverige.

Vingården i Klagshamn ligger strax söder om Malmö och producerar mellan 5 000-6 000 flaskor per år. Redan år 2000 startade Klagshamn med att plantera några provplantor för att året efter etablera Vingården i Klagshamn. 2001 planterades 1 700 stockar inklusive en försöksodling. Genom åren har vingården utökat arealen och testat ett par hundra sorter. Den första kommersiella årgången som lanserades på druvor odlade här var år 2005. Det är den gröna druvan Solaris som står för närmare 85 procent av vinodlingen.

Vingården Köpingsberg ligger väldigt vackert där man ser kullar som sträcker sig ner mot havet. Här produceras vin enligt champagnemetoden och ambitionerna är höga.

Hällåkra Vingård är en av de största vingårdarna i Skåne med sina 9 000 rankor. Idag säljs deras viner i Sveriges tre största städer, men man har ambitionen att även nå utländska kunder.

Annars finns det idag fler än 20 skånska vingårdar att besöka. De flesta har vinprovningar och väldigt uppskattade vingårdsturer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *